Sony A6300, dezamagire sau …???

In cele din urma Sony a mai scos un As din mineca. Ieri seara si-a facut aparitia poate cel mai asteptat mirrorless cu senzor APS-C al momentului. Dupa ce a fost aminat in citeva rinduri, Sony A6300 (si nu 6100 cum credeam cei mai multi dintre noi) a fost lansat cu surle si trimbite si probabil ca are toate motivele sa fie asa. Cel putin pina la un punct. Ei bine A6300 se va situa fara doar si poate in virful gamei camerelor foto mirrorless cu senzor APS-C de la Sony si tot ce-i posibil sa il surclaseze si pe Fuji X-Pro2 si in ce priveste pretul, caci da Sony A6300 este un aparat foto nu prea scump: 1000$ pentru body in USA si 1250€ in Ro!!! ( noi mereu suntem mai cu mot, in cel mai rau sens al cuvintului pentru acest domeniu). Categoric ca noul aparat foto se situeaza cu mult deasupra multora dintre DSLR-urile cu senzor crop-factor aflate pe piata fie ca vorbim de cea interna sau externa.

ZSD-zj73A

Prind anumite specificatii A6300 este fabulos. Sigur rezolutia de 24Mpx a celui mai nou senzor nu este de neglijat, insa in primul rind este vorba despre sistemul AF 4D cu detectie de faza care chiar este foarte rapid fiind acelasi ce se gaseste si in camerele foto cu senzor FF Sony A7RII si sigur A7II. 425 de puncte asigura aceasta focalizare ultrarapida ce se gasesc raspindite pe toata suprafata cadrului. La prima vedere nu este nicio diferenta intre A6000 si noul venit, insa elementele de noutate le regasim in citeva dintre specificatii cum ar fi procesorul Bionz X ce permite o rafala de 8cps cu LiveView activ si 11cps cu el dezactivat. Vizorul electronic cu rezolutia de 2,36Mpx ofera o acoperire a cadrului de 100% si factor de marire 0,7x.

Specificatii tehnice partiale:

 • senzor APS-C cu rezolutie 24Mpx
 • AF 4D in 425 puncte cu detectie de faza
 • procesor imagine BIONZ X
 • LCD rabatabil 3 inch
 • rafala 11cps si 8cps cu LiveView activ
 • EVF 2,36Mpx, cu acoperire de 100% a cadrului
 • Video Full HD la 60p si120p; 4k la 30p si 24p
 • fisiere JPEG, RAW, JPEG RAW
 • microfon stereo
 • mediu stocare card SD/SDHC/SDXC
 • WiFi si NFC

Daca ar fi sa luam in considerare anumite minusuri ce s-ar putea transpune in dezamagiri ar fi rezolutia pe de o parte, asta fiindca muuulta vreme s-a vehiculat ca noul APS-C mirrorles ar avea un senzor cu rezolutia de 36Mpx. Probabil ca nu s-ar fi putut realiza acest lucru (cel putin nu acum) cu pastrarea calitatii imaginii la sensibilitati ISO inalte….totusi de asta exista pentru senzori tehnologia BSI (Back-Side-Ilumination) tehnologie prin care senzorul este iluminat din spate pentru o mai ridicata calitate a imaginilor la sensibilitati ISO inalte. Fiindca veni vorba de BSI, pina acum, nicaieri nu se specifica daca senzorul din A6300 beneficiaza de aceasta tehnologie care nu mai e noua de mult, cel mai probabil ca ea NU a fost integrata. Un alt minus de proportii este ABSENTA sistemului de stabilizare a imaginii pe 5 axe inbody (IBIS) ce se gaseste in modelele de top A7RII si A7II. Pina acum nu reiese de nicaieri ca aceste doua tehnologii atit de utile ar fi fost integrate in noul A6300. Pe de alta parte este cumva explicabil: Sony nu vrea sa se autocanibalizeze, asta pentru ca nu i-ar conveni ca A6300 sa fie un fel de A7RII cu senzor APS-C si care mai mult ca sigur ar fi in dauna virfului de gama mirrorless cu senzor FF. In orice caz pentru ultimul venit se poate spune ca succesul este aproape garantat, A6000 a fost (si este inca) unul dintre cele mai bine vindute aparate foto al momentului pe segmentul sau.

Sony-A6300-front

Sony-A6300-back

Sony-A6300

Sony-A6400-4K